КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промоција на книгата „На враќање“ од Фросина Пармаковска во КИЦ на РСМ во Софија

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
9 Mar 2023 - 18:30

На 9 март 2023, со почеток од 18:30 часот, во КИЦ на РСМ во Софија ќе се одржи промоцијата на книгата „На враќање“ од македонската писателка Фросина Пармаковска. „На враќање“ излегува како издание на издавачката куќа „Персеј“ од Софија, преведена на бугарски јазик од Маријан Петров. На промоцијата на литературното дело пред софиската публика, во присуство на авторката, ќе говорат издавачот Пламен Тотев и преведувачот Марјан Петров.

Младата македонска писателка Фросина Пармаковска е позната на бугарските читатели со книгите „Вишнова хроника“ и „Одбројување“ кои порано излегоа од печат како изданија на издателство „Персеј“ на бугарски јазик.

 

„На враќање“

Фасцинантно раскажана приказна за животот на средовечен маж, писател, кој занесен во пишувањето незабележливо му врти грб на семејството и по некое време се изнесува од својот дом и ги напушта својата сопруга и својот мал син. Наративот во прво лице го води човекот кој не знае да го спои својот личен и креативен живот. Неговото секојдневие станува низа од минатото, сегашноста и иднината. Враќањето во куќата на баба му и дедо му, која треба да биде продадена, го враќа назад во времето поминато таму, во детските лудории, во бегството на татко му, оставајќи го своето семејство, кон кое долго време нема никакви чувства, кон доживувањата и незаборавните моменти со убава девојка, со која љубовта е невозможна. Сеќавањата што го погодуваат се многу, но главниот лик често лета со својот „летечки тепих“ кон иднината, мечтае, фантазира, но на крајот сè останува неостварено. За него тоа е бегство од едноличниот и монотон живот. Бара нешто ново, нешто различно. Постојано е во движење. Затоа често патува: со воз, со автомобил, со „летечки тепих“, кој го понесува во идните моменти од неговиот живот.

Амбициозниот писател треба да патува до Истанбул, за да го претстави својот роман. Ова е уште една пресвртница во турбулентниот и напнат живот на главниот лик. Пречекан од неговиот возбуден и загрижен издавач, тој дознава дека има забрана за масовни настани поради пандемијата и Ковид мерките, кои мора да се спроведуваат.

Следи повратно патување назад, кон татковината, кон семејството, кон секојдневието. Но, овој пат е тежок - пандемија, маски, строго почитување на епидемиолошките ограничувања, затворени граници, тестови, карантин... Една тажна радост вилнее во душата на Емануел. Ќе има ли прошка за сѐ што му причинува на своето семејството, ќе може ли да излезе од вителот во кој западнал. За да има емоционално закрепнување и да премине од фантазија во реалност, мора да го фрли својот „летечки тепих“ и да слета во реалноста. Неговите соништа повеќе не го носат во нереални светови, туку кон нешто вистинско. Гледа работи кои се случиле такви, какви што биле во реалноста. Му се присонува Ирина, неговата сопруга, и клупата каде што ја гледа за прв пат.

Главниот лик ги осознава грешките, гледа веќе реално на животот, но дали ќе можат тие грешки да бидат простени од неговото семејство и има ли враќање наназад? Дали после толку движење ќе може да се врати дома? Ќе посака ли да му прости и на својот татко за нанесената болка. Зарем тој не тргнува по неговиот пат кога ја напушта Ирина и својот син Андреј?

„На враќање“ е една возбудлива и привлечно раскажана драматична животна приказна.

Роман за грешките и прошката, за разбраната и претрпена грешка, која секој може да ја направи, за моментите во кои човек се приземјува и го осознава сето неправилно извршено. 

 

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31