КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промоција на романот „Боксерот од Ново маало“ од Владимир Плавевски

На 27 февруари 2024 година во галеријата на КИЦ на Република Северна Македонија во Софија се одржа промоцијата на романот „Боксерот од Ново маало“ од македонскиот писател Владимир Плавевски. Романот преведен на бугарски јазик од Маријан Петров, излезе како издание на Издавачката куќа „Персеј“ во 2024 година.

Кон публиката од пријатели на Културно-информативниот центар најпрво се обрати амбасадорката на нашата земја во Софија, Н.Е. Агнеза Руси-Поповска, изразувајќи им срдечно добредојде на присутните.

Потоа следеше информативно обраќање од страна на младата Дорина Иванчева, ученичка во Француската гимназија во Софија и добитничка на конкурсот „Амбасадор за еден ден“ на Министерство за надворешни работи на Република Бугарија. Таа ги запозна присутните за содржината на романот, претставувајќи кратка информација, подготвена од страна на Издавачката куќа.

Улогата на основен промотор на литературното дело на Плавевски припадна на книжевниот критичар и издавач Пламен Тотев, кој се осврна на квалитетите и доблестите кои Владимир Плавевски ги поседуваше, за пријателството и за петте негови книги издадени од Издавачката куќа „Персеј“ во Бугарија.

Во продолжение, преведувачите Маријан Петров и Тања Попова прочитаа кратки делови од неговото литературно дело. Тања Попова кон крајот на вечерта се осврна и на книгата „Динга стоп“, која исто така наскоро излезе од печат.

Промоцијата помина во позитивна, пријателска атмосфера и разговори во кои се споменуваше ликот и делото на Владимир Плавевски, и беше вечер во чест на македонскиот писател кој почина минатата 2023 година.

Настани

27 Feb 2024 - 18:30

Во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија на 27 февруари 2024, со почеток од 18:30 часот, ќе се одржи промоцијата на романот „Боксерот од Ново маало“ од Владимир Плавевски.

На настанот посветен на македонскиот писател, новоиздадената преведена книга ќе биде претставена од...

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30