КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промоција на романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски во македонскиот КИЦ во Софија

На 14 мај 2024 во галеријата на македонскиот КИЦ во Софија се одржа промоцијата на романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски.

За делото на македонскиот автор Кујунџиски говореа бугарскиот издавач и литературен критичар Пламен Тотев – сопственик на издавачката куќа “Персеј’, како и преведувачот на романот Маријан Петров. За романот „Сфинга на гневот“ говореше и самиот автор, Жарко Кујунџиски, кој додаде и дополнителна информација за создавањето на романот и начинот на неговото пишување по време на пандемијата од Ковид-19.

Македонската амбасадорка во Бугарија Н.Е. Агнеза Руси Поповска, во улогата на домаќин на настанот, ги поздрави присутните и посака уште многу вакви настани кои ги зближуваат општествата на двете држави и особено ја истакна важната улога на поединци во таа мисија.

Вечерта помина во пријатна атмосфера, а присутните имаа можност да добијат автограм од авторот и да поразговараат долго за литературата и издаваштвото во двете земји.

Настани

14 Мај 2024 - 18:30

Во галеријата на македонскиот КИЦ во Софија, на 14 мај ќе се одржи промоцијата на романот „Сфинга на гневот“ од македонскиот писател Жарко Кујунџиски.

Книгата, во превод на Маријан Петров, излезе оваа 2024 година како издание на бугарската издавачка куќа „Персеј“.

Романот „Сфинга на гневот“, во...

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31