КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промовиране на литаратурни преводи на македонски јазик

Во организација на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Р.Бугарија и Културно-контактните точки на Р.Македонија и Р.Бугарија, во салата "Сцена 17" во просториите на Министертвото за култура на Р.Бугарија, на 11 јуни во 14:00 часот беа промовирани литаратурни преводи на македонски јазик, остварени преку Програмата "Култура 2007-2013" на Европската Унија. Настанот го поздравија и прогласија за отворен, Амбасадорот на Р.Македонија во Р.Бугарија г-н Благој Ханџиски, Директорот на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија г-н Васко Шутаров и Директорот на Дирекцијата "Културна политика" при Министертвото за култура на Р.Бугарија, г-ѓа Дејана Данаилова.

За можностите кои ги нудат европските фондови од културата преку компонентите на Програмата "Култура 2007-2013" информираа проект-менаџерите на културно-контактните точки на Р.Македонија и Р.Бугарија, г-ѓа Биљана Прентоска и г-ѓа Весела Кондакова. Искуствата од финансирањето на литературни преводи од македонска страна ги претстави г-н Горјан Лазаревски од книгоиздателството "Магор" од Скопје, инаку актуелен претседател на Здружението на книгоиздатели и книжари на Р.Македонија. На промоцијата беа поканети и бројни книгоиздателства и литературни преведувачи од Р.Бугарија, кои досега биле вклучени во проекти финансирани од Европската Унија
Преведените дела на македонски јазик од Програмата на Европската Унија, Културно-контактната точка на Р.Македонија ги поклони на библиотеката на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Софија.

Промовиране на литаратурни преводи на македонски јазик (снимка)
Промовиране на литаратурни преводи на македонски јазик (снимка)
Промовиране на литаратурни преводи на македонски јазик (снимка)
Промовиране на литаратурни преводи на македонски јазик (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31