КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Седма по ред книжевна визита

Седмата по ред книжевна визита на поети од Р.Македонија, остварена во соработка на ИД Макавеј и КИЦ на Р.Македонија во Софија и подржана од нашето Министерство за култура, свечено беше отворена на 8 Мај во Софија. На отворањето, директорот на Културно-информативниот Центар м-р Васко Шутаров и главниот уредник на ИД Макавеј м-р Владимир Цветковски ја нагласија благородната мисија на овие книжевни визити во правец на зближување на двете култури и литератури.

Во првиот дел од книжевната вечер, беше претставен книжевниот портрет на поетот Раде Силјан, за чие дело зборуваа поетите Бранко Цветкоски и Санде Стојчевски. Македонската книжевна вечер со свои творби ја збогатија и Веле Смилевски, Славе Ѓорго Димоски, Братислав Ташковски, Кочо Топузовски, Виолета Танчева-Златева, Трајче Кацаров, Диме Ратајкоски а свои творби читаа и Раде Силјан, Бранко Цветкоски и Санде Стојчевски. Стихови интерпретираше актерот Иван Калошев. Книжевната визита продолжи и на 9 Мај, кога во просториите на Македонскиот културен Центар свои творби читаа 15 бугарски поети. Истата вечер на поетот и преведувач Роман Кисјов му беше врачена наградата "Македонски книжевен Дедал".

Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)
Седма по ред книжевна визита (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31