КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Шеста македонска книжевна визита во Софија

Во организација на Културно-Информативниот Центар на Р.Македонија и ИД Макавеј од Скопје, на 03, 04 и 05 мај се одржа Шестата македонска книжевна визита во Софија, чие што одржување придонесува за преставувањето на современата македонската литература, нејзините дострели и современи автори пред бугарската јавност, како и за збогатувањето на меѓусебната соработка на македонските и бугарските писатели.

Изображение на програмата

Директорот на Културно-информативниот Центар Васко Шутаров, во пресрет на празникот на просветителите светите браќа Кирил и Методиј и во пресрет не Европскиот ден на читањето 15 Мај, ја прочита пораката на Унеско по повод Светскиот ден на книгата и одржа пригодна реч за неодамна починатата, големата поетеса Светлана Христова-Јоциќ.
Бројните претставници од културниот живот во Софија присутни на манифестацијата, ги поздрави писателот Бранко Цветковски, кој во соработка на издавачката куќа Макавеј и со подршка на Министерството за култура е иницијатор на ова веќе традиционално дружење на македонските и бугарските поети.
Актерот Томе Витанов во една бравурозна интерпретација, успеа да ги долови највисоките антологиски дострели на македонската поезија.
Свои стихови освен Цветкоски, исполнија и Паскал Гилевски, Братислав Ташковски, Јовица Тасевски-Етернијан, Трајче Кацаров, Виолета Танчева-Златева и Владимир Мартиновски.
Визитата на македонските поети продолжи и следните два дена со низа од програми и содржини меѓу кои и доделувањето на традиционалната награда Македонски книжевен Дедал, која годинава му се доделува на бугарскиот поет,културолог и преведувач, Николај Шопов.

Шеста македонска книжевна визита во Софија (снимка)
Шеста македонска книжевна визита во Софија (снимка)
Шеста македонска книжевна визита во Софија (снимка)
Шеста македонска книжевна визита во Софија (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31