КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Скопски дувачки квинтет, проект: Концерт

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија, на 16 јуни 2011 година, се одржа концерт на Скопскиот дувачки квинтет во Националниот музеј "Земјата и луѓето", во Софија. На програмата беа дела од Фаркаш, Хајдн, Бизе, Гершвин, Бранѓолица, Смокварски...

Скопскиот дувачки квинтет постои повеќе од триесет години и претставува дел од една традиција на камерна дружба, меѓу плејада македонски уметници од дувачката фела. Во него доаѓаа и заминуваа големи мајстори на своите инструменти, секогаш со желба и пораки, Скопскиот дувачки квинтет да опстане и продолжи. 
Заради своите успеси, овој камерен состав е многупати наградуван со врвни награди и признанија. 
Од 2002 година, Скопскиот дувачки квинтет ја продолжува својата уметничка дејност под уметничко водство на Проф.М-р Васил Атанасов. Минатата година, Скопскиот дувачки квинтет го издаде и својот прв компакт диск. Сегашниот состав го сочинуваат познати македонски уметници и членови на Камерниот оркестар "Скопски солисти“, Н.У. Македонска филхармонија и Н.У.Македонска опера и балет: Ванчо Аревски, флејта; Васил Атанасов, обоа; Ристо Ѓоревски, кларинет; Марјан Милошевски, фагот; Александар Гошев, хорна.

Скопски дувачки квинтет, проект: Концерт (фотографија)
Скопски дувачки квинтет, проект: Концерт (фотографија)
Скопски дувачки квинтет, проект: Концерт (фотографија)
Скопски дувачки квинтет, проект: Концерт (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31