КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Солистички настап на Дарко Багески

На 9 јули, познатиот македонски гитарист Дарко Багески имаше солистички настап на класична гитара во Културно-информативниот центар на Р Мaкедонија во Софија.

Пред бројната публика изведе композиции од Џулијани, Мерц, Бариос, од Пјацола премиерно ја изведе "Инвиерно Портено", две бразилски композиции од Реис, комплексното дело "Македонска рапсодија" од Јовичиќ и обработка на Калајџиско оро на Мирослав Тадиќ, а за публиката во КИЦ-от, која го врати со аплаузи на сцената, ги изведе "Јовано, Јованке" и "Танго ен скај" од Диенс.

Багески (1981) е професор по гитара на Факултетот за музичка уметност во Скопје, одржува мастер класи на меѓународни фестивали и натпревари и често е член на жиријата. Музичкото образование го почнал во Скопје, а продолжил на академиите во Загреб и во Вајмар-каде што дипломирал. Мaгистрирал на Државниот конзерваториум за музика во Солун. Се едуцирал кај еминентни професори по класична гитара, како: Џевдет Сахатџија, Герхард Рајхенбах, Јурген Рост, Костас Коциолис.

Солистички настап на Дарко Багески (снимка)
Солистички настап на Дарко Багески (снимка)
Солистички настап на Дарко Багески (снимка)
Солистички настап на Дарко Багески (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31