КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Соло-рецитал на Весна Гиновска-Илкова

Оперската певица Весна Гиновска-Илкова на 9 јуни одржа соло-рецитал во концертната сала "Борис Христов" во рамките на јубилејната програма по повод 10 годишнината на КИЦ на Македонија во Софија и 11. Фестивал на Уметностите "Борис Христов".

Во пијано придружба на Кристина Светиева беа изведени познати оперски арии од Штраус, Лист, Рахмањинов, Верди, МАскањи, Чајковски, Пучини, како и фрагменти од нашата македонска музичка ризница "Марика, мома убава" од Зографски и "Галебе мој" од Прокопиев.

Весна Гиновска-Илкова е сопран, првенец на Македонската опера и балет. Дипломира на ФМУ во Скопје, во класата на професор Милка Ефтимова, а магистерски студии ги работи во Белград, во класата на професорката Радмила Бакочевиќ. Во нејзината богата оперска продукција, оставрува преку 20 насловни улоги. Гиновска-Илкова настапувала на бројни светски музички сцени и е добитник на неколку највисоки македонски музички признанија и награди, за остварувања во културата и музичката уметност.

Соло-рецитал на Весна Гиновска-Илкова (снимка)
Соло-рецитал на Весна Гиновска-Илкова (снимка)
Соло-рецитал на Весна Гиновска-Илкова (снимка)
Соло-рецитал на Весна Гиновска-Илкова (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31