КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

СОНИШТАТА НА ХАМЛЕТ ВО КИЦ СОФИЈА

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
8 Apr 2022 - 19:00

На 08.04.2022 година во 19 часот во галеријата на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија ќе се изведе монодрамата „Соништата на Хамлет“ од познатата украинска драмска писателка, критичарка и член на Интернационалниот театарски институт Нина Мазур, во режија и изведба на косовскиот актер и режисер Ментор Зумберај.

Г-дин Зумберај е едно од најпознатите актерски имиња на Косово, професор на Универзитетот во Приштина и докторанд на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Автор е на повеќе десетици монодрами, филмски улоги, претстави за деца и добитник на огромен број награди и признанија. Неговите дела се изведени низ целиот свет и тоа во Италија, Северна Македонија, Романија, Албанија, Косово, Словенија, Грција, Украина, Бугарија, САД, Египет, Холандија, Монголија, Швајцарија и многу други.

Ментор Зумберај е претседател на косовскиот Интернационален театарски институт.

 

Hamlet is in his eternity. Now he knows which dreams are dreaming after death. It is, factically, only one dream: a dream about his life. Hamlet hears a voices of people who were a personalities of his life story, he speaks to them, but they do not hear him. He asks himself: he was right or not? Maybe, everything could be different, if he did not revenge for killing of his father? Or everything should be like it was?

To be as everyone, or not to be as everyone?...

Author:  Nina Mazur

 

The philosophy of Hamlet's dilemma continues also in eternity...this dilemma is traversed through endless labyrinth of dilemmas!...the characters speak and confess to the closed circle of the labyrinth...Hamlet dialogues shocked and appalled by the colorness of the characters of life... Hamlet continues the effort and his dilemma of eternal dream“ to be or not to be”...or...” to be like others or not to be”

actor & director: Mentor Zymberaj

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31