КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Свечено одбележување на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. Промоција на книга со книжевен портрет на Гордана Бошнакоска

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија, на 20 април во 18:00 часот, во просториите на КИЦ, се одржа поетска вечер посветена на македонската поетеса Гордана Михаилова Бошнакоска. Поетската вечер е организирана по повод одбележувањето на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. За творештвото на Гордана говореја македонскиот поет Михаил Ренџов, Ана и Анго Бојанови, Роман Кисјов, со учество на артистот Вели Чаушев и македонскиот гитарист Миле Каровски.

Гордана Михаилова Бошнакоска е родена 1940 г. Во Битола, но живее во Скопје. Долги години работела како уредник во Македонската телевизија. Била стипендиант на Фулбрајтова стипендија во САД – за креативна литература.
Автор е на книгите поезија: “Времето го нема” (1965), “Писма” (1974), “Влегување во Делта” (1981), “Њујорксон” (1993), "Нордиски љубовници” (1993), “Планини од картонски кутии” (1997) - награда “Браќа Миладиновци” на Стружките вечери на поезијата - 1998 г., „Пораките на далечините” (2001), "Толкуване на Морето” (2008), "Безкрајното” (избрано, 2008) и "Докази” (2009). Исто така е автор и на проза: ”Босфорско лето” (1984, разкази) и ”Барање на прикаска” (2001, роман).
Член е на Друштвото на македонските писатели и на Македонскиот ПЕН-центар. Нејзината поезија е преведена на многу јазици. Вклучена е во поетски антологии во Македонија и во странство, влучително и во Бугарија.

Свечено одбележување на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. Промоција на книга со книжевен портрет на Гордана Бошнакоска (фотографија)
Свечено одбележување на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. Промоција на книга со книжевен портрет на Гордана Бошнакоска (фотографија)
Свечено одбележување на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. Промоција на книга со книжевен портрет на Гордана Бошнакоска (фотографија)
Свечено одбележување на петгодишнината на КИЦ на Р. Македонија во Софија. Промоција на книга со книжевен портрет на Гордана Бошнакоска (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30