КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

"Трансформација" од Жарко Башески

На 26 септември, во галеријата "Париз-Москва" беше отворена изложбата "Трансформација" од македонскиот скулптор Жарко Башески.

Скулптурот Башески е учесник на бројни самостојни изложби во Р. Македонија и неколку значајни меѓународни претставувања во Париз, Њујорк, Бари, Малта. Тој беше македонски претставник на 54 Биенале во Венеција во 2011 г.

Жарко Башески пред публиката во Софија се претстави со три свои скулптури, од кои скулптурата Езекил 2, за прв пат беше јавно претставена. Изложбата ја отворија директорот на КИЦ на Р Македонија Васко Шутаров и уметничките директори на галеријата, Момчило Трајков и Јулија Савова.

Изложбата на скулптури на Жарко Башески е реализирана во соработка со Музејот на современа уметност во Скопје и со поддршка од Министерството за култура на Р. Македонија.

"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)
"Трансформација" од Жарко Башески (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31