КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

ТРИНАЕСЕТТА МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНА ВИЗИТА ВО СОФИЈА

Од 5-ти до 7-ми Мај 2022 година, по две години не одржување, се одржа 13-тата „Македонска книжевна визита“, како дел од националната програма на Министерството за култура на Република Северна Македонија за претставување во КИЦ на РСМ во Република Бугарија.

Годинава беше претставен творечки портрет на поетот Зоран Анчевски од страна на Влатко Мартиновски, а поетесите (Н.Попова, С.Спасовска, Р.Бојанова, Н.Сарџовска, С.Мицева, Н.Нејалкова, П.Муканова, И. Дамјановски, Е.Авгинова, Б.Стојановска, М.Панајотова и Г.С.Јовиќ) од РСМ и РБ имаа заедничко поетско читање, а едновремено беше промовирана и книгата „Создавање“ од поранешниот амбасадор на РСМ во РБ, г-дин Марјан Ѓорчев.

Добитник на наградата (Македонски книжевен Дедал) на издавачот „Макавеј“ од Скопје, беше бугарскиот писател и преведувач Марјан Петров.

Настанот го отворија д-р Сашко Насев, Владимир Крстевски (в.д. амбасадор), а од име на „Макавеј“ се обрати д-р Владимир Цветковски, а од бугарскиот ПЕН - центар, најпознатата бугарска писателка г-ѓа Здравка Евтимова.

Настани

5 Мај 2022 - 19:00

Со учество на 12 македонски поетеси, поети и писатели од сите генерации, од 5 до 7 мај во Софија ќе се одржи 13-тото издание на „Македонската книжевна визита во Софија“, чија цел е афирмација на македонската литература во соседна Бугарија и вмрежување и соработка меѓу македонските и бугарските поети и издавачи....

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30