КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол

Созопол, Бугариja
6 Jun 2019 - 18:00
Учество на КИЦ на РСМ културната програма на Деветиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (плакат)

Заедничката изложба од авторите Симонида Филипова Китановска, Ивана Настески, Марjaн Sин и Иво Пецов е отворена за посетителите во Центарот за уметности, локални занаети и традиции во Созопол, во периодот од 1-ви до 7-ми jуни 2019 година. Официjaлниот дел и средба на авторите со публиката ќе се одржи на 6 jуни, со почеток од 18:00 часот, а истиот ден покасно во Киноклубот "Отец Паисиj", со почеток од 22:00 часот ќе бидат проектирани кратки промотивни филмови за градовите Крушево, Струга и Охрид.

На 7 jуни во Археолошкиот музеj во Созопол, со почеток од 20:00 часот своj соло концерт ќе има младата виолинистка Наташа Диденко, коja пред публиката ќе се претстави со дела од Ерик Сати, Антонин Дворжак, Едуард Елгар, Жул Масне, Едит Пjаф, Лара Фабиjан, Индила и Жак Офенбах.

На овоj Деветти Меѓународен Франкофонски Фестивал, на коj се среќаваат културите на различни народи обединети од каузата на франкофонските вредности, нашиот КИЦ се претставува веќе петта година по ред со вклучување на нашите уметници во манифестациjaта. На фестивалот свои учества имаат и амбасадите на Белгиja, Франциja, Мароко, Шваjцариja, Романиja, Либан, Грузиja, Азербејџан.

 

Share

Настани

  • 10 Mar 2023 - 20:30

    Како дел од програмата на овогодишниот Софија Филм Фест ќе бидат претставени 7 филмови на филмскиот режисер Милчо Манчевски и еден филм на Теона Митевска. Програмата на македонското учество во фестивалот можете да ја проследите подолу, а целосната информација за Меѓународниот Софија Филм Фест можете да ја најдете...

    Дом на киното, ул „Егзарх Јосиф“ 37, Софија

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31