КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Вечер, посветена на македонската култура

На 5 јули, во Регионалната библиотека "Захариј Књажевски" во Стара Загора беше одржана вечер посветена на македонската култура.

На ова прво целовечерно претставување на нашата култура, актерите Иван Калошев и Тодор Тодоров од Драмскиот театар "Гео Милев" во стара Загора интерпретираа стихови на македонски и бугарски јазик од Ацо Шопов, Анте Поповски, Богомил Ѓузел, Веле Смилевски, Лилјана Дирјан, Никола Маџиров.

Директорот на КИЦ на Р Македонија во Софија Васко Шутаров, на отворањето на оваа културна вечер, на Библиотеката во Стара Загора подари десетици книги и од авторите кои беа читани но и од други познати македонски писатели. Свое обраќање по повод вечерта на културата од нашата земја имаше и Снежана МАринова од име на Регионалната библиотека и претставници од Општина Стара Загора. Во продолжение на вечерта, беше отворена изложбата "Конекција 2" на која со свои дела се представија 13 македонски ликовни уметници, кои во моментов живеат и работат во Р. Бугарија.

Вечер, посветена на македонската култура (снимка)
Вечер, посветена на македонската култура (снимка)
Вечер, посветена на македонската култура (снимка)
Вечер, посветена на македонската култура (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30