КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Вечер посветена на македонската култура и уметност

На 18 јули во Бургас, во организација на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија и Регионалната библиотека "П.К. Јаворов", беше организирана вечер посветена на македонската култура и уметност. Македонската културна вечер беше отворена со ликовната изложба "Поврзување", на која со свои дела работени во различни ликовни техники се претсртавија уметниците Маријана Иванова, Марјан Ѕин, Зоран Мише, Горан Тричковски, Иван Стоименов, Слободан Милошески, Перица Георгиев Пепси, Павел Целкоски, Ице Огненовски Мерко и Иво Пецов.

Во литературниот дел од вечерта, стихови од познати македонски поети интерпретираше актерот и режисерот Ѓорги Георгиев-Антика. Директорот на македонскиот Центар во Софија Васко Шутаров, кој заедно со директорката на Регионалната библиотека Регионалната библиотека "П.К. Јаворов" Марија Бенчева беа домаќини на ова прво големо претставување на македонска култура во Бургас, на библиотеката и подари книги, монографии и каталози од македонски писатели и ликовни уметници. На настанот присуствуваше и заменик градоначалникот за култура на Општина Бургас Јорданка Ананиева.

Вечер посветена на македонската култура и уметност (фотографија)
Вечер посветена на македонската култура и уметност (фотографија)
Вечер посветена на македонската култура и уметност (фотографија)
Вечер посветена на македонската култура и уметност (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30