КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

VI Фестивал на поезијата и уметноста "Словенска прегратка"

Од 21-26 мај во Варна, Р.Бугарија се одржува VI Фестивал на поезијата и уметноста "Словенска прегратка".

Изображение на поканата

На Фестивалот главна поетска звезда беше македонската поетеса Гордана Михаилова-Бошнакоска. Во програмата "13 звезди", меѓу 13 најголеми поетеси од словенскиот литературен корпус (А.Ахматова, М.Цветаева, Д.Максимовиќ, В.Парун) со свои стихови објавени на македонски јазик, беше претставена и нашата поетеса Гордана Михаилова-Бошнакоска.
Истакнатата македонска поетеса е носител и на најголемото годинешно признание за литература на фестивалот "Словенска прегратка" - Златно летечко перо, кое се доделува за исклучителен допринос во литературата, во конкуренција на поети од 17 земји.
Од името на Културно-информативниот Центар на Р.Македонија во Р.Бугарија поздравно писмо до Фестивалот и годинешниов лауреат, испрати директорот Васко Шутаров.

VI Фестивал на поезијата и уметноста "Словенска прегратка" (снимка)
VI Фестивал на поезијата и уметноста "Словенска прегратка" (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31