КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Европски ден на јазиците во Софија 2018

На 26 септември 2018 година, во просториите на Националниот музеј „Земјата и луѓето“ во Софија се одржа „Европскиот ден на јазиците“, манифестација од огромно значење за јавниот живот во бугарската престолнина, а во организација на Британскиот совет. Целта на оваа манифестација е да ги промовира и зближува јазиците кои се говорат и на нив се твори во Европа и ЕУ.

На самата манифестација учествуваа најголемите културни центри и амбасади во Софија. Покрај Британскиот совет, тука беа Францускиот, Шпанскиот, Рускиот, Португалскиот, Бугарскиот јазиков институт, Полскиот, Чешкиот, Македонскиот културен центар и амбасадите на Австрија, Унгарија, Словачка и други земји.

Самата манифестација имаше вкупно дваесет и еден национален штанд со изложени материјали од матичните земји. Нашиот штанд беше опремен со бројни каталози, дивидија, банер на КИЦ, како и перформанс со читање на стихови од Ацо Шопов и Кочо Рацин, со непосредно водство на актерот и режисер Ѓорги Ѓоргиев, кој предизвика огромно внимание и задоволство кај посетителите.

Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)
Европски ден на јазиците во Софија 2018 (фотографија)

Настани

26 Sep 2018 - 17:30
Европски ден на јазиците во Софија (фотографија)

По повод одбележувањето на Европскиот ден на јазиците, на 26 септември во Националниот музеј „Земјата и луѓето“ (бул. „Черни врх“ 4, Софија) со почеток од 17:30 часот, ќе се одржи манифестацијата на која ќе земат учество странските културни центри и амбасади во Софија, како и институти посветени на јазиците....

Национален музеј „Земјата и луѓето“
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31