КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Европскиот ден на јазиците во Софија одбележан со настан на 17 септември 2022

Македонското претставување на оваа манифестација го организира Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија. Програмата за посетителите на штандот ја водеше режисерот и актер Ѓорѓи Георгиев – Антика од Штип, придружуван од неговиот колега Пламен Великов од Софија.

КИЦ на Република Северна Македонија во Софија по шести пат учествува на овој значаен културен настан. Заедно со КИЦ на Северна Македонија, учествуваат и културните центри на Чешка, Полска, Шпанија, Италија, ЕУ и други.

Полскиот културен центар во Софија и подари дел од својот простор на Украина, каде што има книги поврзани со нејзината култура.

Одбележувањето на Денот на европските јазици оваа година се совпаѓа со празникот на Софија. Градоначалничката на Софија, Јорданка Фандакова, ги отвори настаните поврзани со празникот на бугарската престолнина, посветени на православниот празник Вера, Надеж и Љубовта.

КИЦ на РСМ во рамки на манифестацијата, во Францускиот институт, го прикажа филмот „Последните камбани“ на Н. Поповски, со М. Јовановски во главната улога, со Гранд При на Монтреалски филмски фестивал. Штандот го посетија поети и писатели од Северна Македонија, Бугарија, Украина и голем број граѓани на Софија.

Настани

17 Sep 2022 - 10:30

Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија ќе земе учество во одбележувањето на Европскиот ден на јазиците – 26 септември на настанот кој ќе се одржи на 17 септември од 10:30 до 15:30 часот, на еден од штандовите кои специјално за оваа пригода ќе бидат поставени на плоштад „Славејков“ во Софија...

Плоштад „Славејков“, Софија
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30