КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Мајски средби на словенските творци во КИЦ на РСМ во Софија

На 29 Мај 2021, во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, македонски и бугарски поети учествуваа на 15-тото издание на Мајски средби на словенските творци „Свето Слово“ Бургас. Овој настан е завршница на програмата на годинашниот поетски маратон, кој секоја година се одржува во Бургас. Се претставија истакнати талентирани автори од Северна Македонија, Соња Серафимовска и Ѓорги Калајџиев, како и бугарските поети Роза Бојанова и Наталија Недјалкова.

Бојанова, една од основачите на „Свето слово“,  ја претстави својата книга „Обратна гравитација“, која неодамна ја објави издавачката куќа „Макавеј“ Скопје, во превод на Бранко Цветкоски. Наталија Неделкова читаше песни од нејзината стихозбирка „Стапица за поетски соништа“, напишана на македонски јазик со нејзин креативен псевдоним Зум Була и издадена од „Либра Скорп“ -Бургас. Рецензент е Ѓорги Калајџиев. На отворањето на настанот, директорот на КИЦ Сашко Насев рече дека соработката прераснала во вистинско пријателство меѓу поетите од Македонија и од Бугарија.

Настани

29 Мај 2021 - 18:00
„Свето слово“ гостува на македонскиот КИЦ во Софија (банер)

Македонски и бугарски поети – учесници во 15-то издание на Мајските средби на словенските творци „Свето Слово“ Бургас ќе го претстават своето творештво во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија. Настанот ќе се одржи на 29 мај од 18:00 часот, како финален акцент на програмата на...

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31