КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол

На Деветтиот Франкофонски Фестивал „Солеј“ што се одржува во градот Созопол, како минатата, така и оваа година, КИЦ на РСМ имаше успешно претставување. Покрај Северна Македонија и Бугарија, на овој фестивал се присутни Франција, Романија, Либан, Мароко, Грузија и Азербејџан.

Фестивалот ги отвори вратите за организираната изложба од нашиот КИЦ, насловена како „Линии и врски“ од организаторите на фестивалот, со учество на Симонида Филипова-Китановска, Ивана Настески, Марјан Ѕин и Иво Пецов. Изложбата беше отворена на 6-ти jуни 2019 година од страна на директорот на КИЦ на РСМ д-р Сашко Насев и директорката на „Солеј“ г-ѓа Александрина Исајлова во присуство на голем број гости од општествениот живот на градот, дипломати и колеги на уметниците.

Истата вечер, во склоп на филмската презентација на државите, беа прикажани три документарни филмови за градовите Охрид, Струга и Крушево, продуцирани во 2005 година во нашата држава.

На 7-ми jуни 2019 година во „Археолошкиот музеј“ на Созопол, македонската виолинистка Наташа Диденко одржа соло концерт кој беше поздравен со бурни аплаузи и покана за повторно учество на фестивалот.

Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)
Учество на КИЦ на РСМ во културната програма на Деветтиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (фотографиja)

Настани

6 Jun 2019 - 18:00
Учество на КИЦ на РСМ културната програма на Деветиот Меѓународен Франкофонски Фестивал "Солеj" во Созопол (плакат)

Заедничката изложба од авторите Симонида Филипова Китановска, Ивана Настески, Марjaн Sин и Иво Пецов е отворена за посетителите во Центарот за уметности, локални занаети и традиции во Созопол, во периодот од 1-ви до 7-ми jуни 2019 година. Официjaлниот дел и средба на авторите со публиката ќе се одржи на 6 jуни, со...

Созопол, Бугариja
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31